test

Ökat välbefinnande genom fysisk aktivitet och interkulturella möten, läsåret 2023-2024

Elever och lärare från KHS besökte i oktober 2023 Vejstrup Efterskole på Fyn, Danmark, för att ta del av det danska efterskolelivet. Temat för besöket var åter gymnastik, dans, fitness och social samvaro och vi bodde på skolan. I mars 2024 besökte danska elever och lärare oss i KHS. Eleverna bodde hemma hos våra värdfamiljer och temat för detta besök var vinterfriluftsaktiviteter och social samvaro. Alla elever har under besöken fått utmana sig själva genom att testa på nya fysiska aktiviteter i sällskap av ungdomar från ett annat nordiskt land. Eleverna har genom egna upplevelser fått se vilka positiva effekter ett fysiskt och socialt aktivt leverne har på den egna självkänslan och den personliga utvecklingen. Dessutom har projektet givit deltagarna en ökad medvetenhet om kulturella och språkliga olikheter och likheter.

Många av eleverna upplevde att den största utmaningen var att ta kontakt och prata med eleverna från den andra skolan. Samtidigt är det just umgänget som bidragit mest till elevernas stärkta sociala förmåga, höjda självförtroende och vidare perspektiv. Att faktiskt på egna ben knyta nya kontakter med jämnåriga från ett annat land och även vara värd och visa upp sitt eget land för en gäst. Detta medför en stärkt självkänsla av att klara saker som man tidigare inte vetat att man faktiskt klarar av. ”En lärdom jag tänker ta med mig är hur viktigt det är att utmana sig själv och prova nya saker för att utvecklas som person”, summerade en elev projektåret.

Åter igen kan vi konstatera att fysisk aktivitet är ett framgångsrikt tema för elevutbyten som vi varmt kan rekommendera andra skolor att ta efter.

Tillbaka